Vardarac: 500-ta obljetnica reformacije

Reformirana crkva Vardarac bila je domaćin, obilježavanja 500-te obljetnice reformacije, 9. rujna 2017. Održano je Bogoštovlje, prigodni program, posjeta muzeja koji se nalazi u nekadašnjoj školi Crkvene općine te agape u društvenomu domu.

Uz domaćine i vjernike nazočni su bili župnici i župnice Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj, prezbiteri, članovi Sinodalnog vijeća, biskup Lajoš Čati Sabo, glavni skrbnik g. Josip Kel, predsjedavajući biskup Reformirane Crkve u Mađarskoj dr. Bogárdi Szabó István, i glavni skrbnik dr. Huszár Pál, biskup Reformirane Crkve u Srbiji vlč. Halász Béla i glavni skrbnik g. Károly Székely, odvjetnik Crkve, predstavnik općine Bilje, saborski zastupnik za Mađarsku manjinu i dr. Poseban i počasan gost bio je mons. dr. Đuro Hranić nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije. On je uputio i ekumensku poruku nazočnima.

U pozdravu je župnik Crkvene općine Vardarac, vlč. Lajos Csáti Szabó ml., rekao slijedeće. »Naš Spasitelj Isus Krist kaže: ‘Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.’ (Ivan 13, 35.) S ovim citatom iz Ivanovog evanđelja pozdravljam sve naše goste na bogoslužju, gdje se slavi naš svemogući Gospodin, koji je Otac, Sin i Duh Sveti, trojedini, vječni, i živi Bog. Zahvaljujemo Bogu što nas je sačuvao u svojoj milosti i što se nakon petsto godina možemo okupiti zajedno u Crkvi rimokatolici i reformirani. Neka nas Isus Krist vodi kao braću i sestre jer je On put, istina i život ‒ tko u njega vjeruje imat će život vječni!« Službu Riječi predvodio je preč. dr. Bogárdi Szabó István, a propovijedao je temeljem biblijskoga navoda: »Najprije zahvaljujem svojemu Bogu po Isusu Kristu za sve vas što se vaša vjera razglasi po svemu svijetu.« Rim 8, 8. Nazočnima je prenio poruku i dr. Huszár Pál, a bogoštovne pjesme je pjevao i predvodio zbor reformiranih vjernika iz Baranje.

Varadarac (hu. Várdaróc) je baranjsko mjesto na istoku Hrvatske koji prema popisu iz 2011. ima 630 stanovnika, od kojih su većina Mađari, uz Hrvate i ponešto Srba. Većina žitelja su reformirane konfesije, te su starosjedilačko stanovništvo koje živi na ovom području dugi niz stoljeća.